Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Antenne Plaatsing

Verdere pagina's over dit onderwerp: aanpassing antenne's, antenne techniek

Het woord antenne, toch wel degelijk een werkwoord, zoals helaas niet vervat in het woordenboek. Waarom? Iedereen die wel eens een zend- of ontvangstantenne heeft geinstalleerd, weet dat daar een hoop werk bij komt kijken- en dus is het een werkwoord-. Wanneer je een antenne koopt, zit er altijd wel een mooie beschrijving van de antenne bij, maar meer ook niet. Daarom ziet je ook regelmatig mensen die hun antenne tegen de houten dakgoot zetten en het raar vinden dat het niet zo 'hard' gaat.

De juiste plek

Elk jaar opnieuw worden er talloze ontwerpen gepubliceerd, maar in veel gevallen krijgt de aarding van het systeem daarbij niet of nauwelijks aandacht. Er zijn twee redenen om een buitenantenne fatsoenlijk te aarden: bliksembeveiliging en het rendement van de antenne.

Iedereen die een antenne installeert, moet rekening houden met bliksem. In de meeste gevallen zal een antenne geen verhoogd risico opleveren. Let overigens wel op de kleine lettertjes in de verzekeringspolis, waardoor een verzekeringsmaatschappij na een brand kan weigeren uit te keren als er niet voldaan is aan de gestelde voorschriften.

De andere reden voor een goede aarding of bevestiging, en dat heeft dan vooral met het rendement van de antenne te maken- voor piraten ook de belangrijkste reden- Bij een slechte bevestiging is het rendement van de antenne niet optimaal: Dit kost HF-vermogen dat beter besteed kan worden aan het afstralen van het signaal dan aan het verwarmen van de regenwormen. Het is daarbij zeer goed mogelijk dat 50-90procent van het HF vermogen de grond onder de antenne verwarmt in plaats van het afgestraalde vermogen te worden. Het is een wijd verbreide gewoonte om de randaarde van het lichtnet als HF-aarde voor de antenne te gebruiken(lees antenne en niet apparatuur), in plaats van een fatsoenlijke buitenaarde. De aardleiding van het lichtnet is veel te lang voor zelfs de lage HF-banden, en straalt bovendien overal in huis grote hoeveelheden HF-signalen af. Maar er zijn natuurlijk diverse oplossingen om dit goed te omzeilen.

Afstralen....

Ten eerste maak altijd gebruik van een metalen pijp met een lengte van minimaal 1,5 meter: 'om op af te stralen' en waar de antenne op gemonteerd is. Hoe langer de pijp = hoe beter. De mogelijkheid om je antenne direct tegen de houten dakgoot/ of betonnen schoorsteen is daarbij uitgesloten!

Ten tweede wanneer je in een flat woont en niet direct naar beneden kunt om daar een zogenaamde aardpen te prikken, zoek dan de/een regenpijp die ook direct in verbinding staat met de grond. Maak een stuk schoon en monteer de draad. Voor alle andere 'gevallen' maak dus gebruik van een aardpen die in verbinding staat met de antenne.

Aarddraad

De aarddraad dient zo kort mogelijk te zijn. Een goed stuk coax of bladkoper voldoen uitstekend. De aardpen moet een koperen of verkoperde stalen pen zijn met een maximale lengte van 2.5 meter. Stalen pennen voldoen niet!! Dit omdat de weerstand van dergelijke pennen te groot is. Gebruik dus gewoon een stuk coax met een koperen waterleidingspijp. Dit materiaal is eenvoudig te verkrijgen bij de bouwmarkten. Ram deze de grond in, soldeer of monteer alles goed, zodat vocht geen kans krijgt. En zenden maar.......

gesteckt3el.jpg (6290 bytes)Ten derde, de laatste opmerking. Wat wij ook veel zien zijn piraten waarbij er een enkele dipool of antenne op het dak gemonteerd is. De versterking is dan minimaal en wanneer er toch voldoende ruimte is: waarom niet twee gesteckte antennes? Het is wel duurder, maar de resultaten zijn ook beter en wat men ook wel eens vergeet: er 'verdwijnt' minder HF richting grond of ruimte, kortom het rendement ligt relatief veel hoger.

Waaromal deze aandacht?

De aandacht, altijd hoor ik mensen roepen: "ik heb 100Watt aanstaan". Maar als je vraagt wat er voor een antenne op het dak staat, blijkt dat niet in verhouding te staan tot de uitgaven aan zender en rand-apparatuur. Het is daarom evengoed mogelijk om met 40 watt dezelfde resultaten te boeken, maar dan met andere antennes en hetzelfde uitgaven patroon.

Kennelijk is iedereeen meer gefascineerd door het vermogen dan door de antenne, ook niet gek, want het is een grootheid waar een ieder zich mee kan identificeren!

Opmerkingen, suggesties en aanvullingen zijn altijd welkom.