Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Impressie: Herbouw TV toren Hoogersmilde

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies


Welkom in Hoogersmilde

Fijn dat we in elk geval welkom geheten werden in Hoogersmilde om een impressie te maken van de herbouw van de TV toren (ook wel zendmast genoemd), hiervoor onze dank voor de gastvrijheid.
Eigenlijk zou er vandaag een rustdag ingelast worden bij de herbouw van de TV toren maar aangezien er gisteren, zaterdag 5 mei 2012 niet is gevlogen werd dat als rustdag gezien blijkbaar?!
Wij maakten op onze vrije dag dan ook van de gelegeheid gebruik om een impressie te maken voor jullie, aangezien je hiervan nooit genoeg foto's gezien kan hebben (al zeg ik het zelf).

Helikopter Heliswiss

Onderweg vanaf Emmen richting Smilde konden wij vanaf een afstand van 12km de werkzaamheden van het helikopter van Heliswiss al volgen, helaas net iets te laat voor het maken van de foto's van het monteren van de 4 mastdelen die vandaag zijn geplaatst. Wel konden we getuige zijn van het omhoog hijsen van het hulpstuk en het monteren van de 3 tuidraden in het 25e deel van de constructie vakwerkmast van ieder 4 meter.

Hulpstuk monteren

Ook werden de 2e serie van 3 definitieve tuidraden nog omhoog gehesen door de helikopter van Heliswiss aangezien er nu zo'n 44 meter constructiemast ongetooid op de betonnen tv toren stond.
Nadat de 3 tuidraden in de mast waren gezet was het tijd voor de heren van Volker Wessels Telecom om de boterhammen op te zoeken en gebeurde er bijna een uur niks op het terrein. Wel werd er door de grondtroepen alvast voorbereidende werkzaamheden gedaan voor de volgende dag nadat de lege emmertjes voor de bouten en moeren en hijskabels weer beneden waren via het transportlijntje. Ook werd de grond weer geëgaliseerd rondom de tuiblokken door de graafmachine waar eerder vele cups met beton bij werden gestort om ze ook in de nieuwe situatie op plek te houden.

Emmertjes en hijsmateriaal

Grond egaliseren

Na de middagpauze was het tijd om de tuidraden te monteren aan de tuiblokken waarbij de nodige krachten kwamen kijken.
Op de onderstaande foto's is te zien hoe buigzaam de ijzeren hulpstukken worden wanneer er tuidraden van 3000 kilo aan komen te hangen.

Hulpstuk tuidraden

Verder viel het ons nog op dat er tot 3 maal toe een vliegtuigje op lage hoogte rond de tv toren vloog. Wellicht hebben de inzittenden van het toestel enkele mooie (lucht)foto's gemaakt van de tv toren?!

Vliegtuigje

Nogmaals willen we iedereen bedanken die deze impressie mogelijk hebben gemaakt. Graag komen wij daarom ook aankomende week nogmaals langs om nog enkele foto's toe te voegen aan ons fotoalbum. De foto's die wij afgelopen woensdag middag al hadden geschoten zijn ook toegevoegd aan het fotoalbum zodat we een mooi archief krijgen van een gebeurtenis die we vast niet snel weer zullen meemaken.


Met Vriendelijke Groet,

Michel