Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Impressie: Alfa Lima International

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies


“Alfa Lima Goes International"
Terwijl de thermometer oploopt naar de 27graden en het buiten inmiddels al nacht is geworden, gaan de eerste platen de ether in. De zenders staan aan en Alfred roept: “This is Alfa Lima International calling from the Netherlands”. De eigenaar Alfred is al meer dan negentien jaar bezig met omroepen op diverse frequenties. Destijds gestart op de middengolf (807, met 10 a 20watt) vervolgens naar de 3 meter FM band verhuist (met een Stentor) is hij na een aantal omzwervingen belandt op de korte golf (oa. 48meterband met AM modulatie) waar hij steevast zijn uitzendingen verzorgt.


De korte Golf

Op de 3 meter FM band bleek het niet meer zo leuk te zijn en tsssja, afstanden nee, dat is tegenwoordig niet echt goed meer mogelijk. Zoals Alfred zegt, het grote voordeel is de audio kwaliteit, deze ligt veel hoger dan de frequenties waar ik op uitkom. Daarentegen maak ik wel meters, kilometers ver..

In plaats van een kaart van de regio beschikt Alfred dan ook over een wereldbol, atlassen en natuurlijk wandkaarten vol met stippen, vlaggetjes en andere opmerkelijke verschijningen om aan te geven dat hier ooit een radiosignaal van Alfa Lima is gestrand.

De frequenties zijn de 48meter band (6200khz-6300khz, 6,3mhz) en de 13meter band(15000khz, 15mhz), voor velen onbekend terrein, maar wel het terrein waar vele internationaal georiënteerde radiostations zich vestigen (oa, Radio London). Gebruik makend van de atmosferische omstandigheden worden gigantische afstanden overbrugd, waarbij de 48meterband gebruikt wordt voor het overbruggen van de afstanden in Europa en de 13meter band puur en alleen is voor buiten Europa. Tevens is er nog een zogenaamde DX- frequentie. Dit is de 21900khz, waarbij het echt gaat om de afstanden en het binnenhalen van ontvangstrapporten.


Condities

In tegenstelling tot de 3meter FM band, waarbij de hoog frequente stralen veel hinder ondervinden van gebouwen, bergen en andere ‘obstakels’ zal de korte golf hier in mindere mate last van hebben en voornamelijk gebruik maken van het magnetische veld alsmede de zonneactiviteit om het signaal over een lange afstand te kunnen verkrijgen.


Zweetdruppels

Door bij de hoge temperatuur heeft Alfred het heeft gekregen en de zweetdruppels verschijnen, in het vloeiende Engels, Duits afgewisseld met een oproep voor de Nederlandse luisteraar verschijnen de eerste Emailtjes, SMS’jes en telefoontjes.  Gemiddeld op een nacht (met de juiste condities) komen er wel meer dan 50 reacties binnen, verspreid over meerdere continenten. Wanneer Alfa Lima vrijdagavond start komen de eerste reacties bij goede condities uit Zuid-Amerika, daarna verplaatst het zich naar Amerika/VS waar dan ook het eerste bericht van afkomstig is. Een fanatieke luisteraar die op de minuut beschrijft wat hij hoort, gevolgd door enkele vaste luisteraars die aangeven ook deze nacht weer van de partij te zijn.


Vaste schare luisteraars

De vaste luisteraars worden op de hoogte gesteld van condities en uitzendtijden door de nieuwsgroep: SWpirates. Bijna dagelijks ontvangen de 1000 aangemelde leden het laatste nieuws via dit kanaal. Het hoge ‘community’ gehalte is ongekend en de luisteraars zijn actief betrokken bij de uitzendingen. Naast deze uitzendingen worden ook actief QSL kaarten uitgewisseld.


Eén Dollar per kaart

Een QSL kaart is sinds 1928 een manier om te laten weten dat ontvangst bevestigt is! QSL betekent immers: “Kunt U ontvangst bevestigen?”  Met dozen vol kaarten beschikt Alfred over een uitgebreide collectie waarbij ieder werelddeel vertegenwoordigt is. Als luisteraars een onvangstrapport (reception report) sturen willen deze altijd graag een QSL  - met luister bevestiging -  terugontvangen. Dit kan  natuurlijk maar vragen dan aan de luisteraars een retour zegel (of gelijke waarde geld) bij te voegen want anders wordt de hobby wel erg duur.

Drank in de man?
Na een aantal uur zijn de vaste luisteraars al voorzien van een natje en droogje en de hoeveelheid reacties loopt gestaag op. Nu ook bericht uit Duitsland, een bekende die ook in zijn eigen taal begroet wordt via de ether, tevens één van de luisteraars die ook op de meetings aanwezig is.

De volgende meeting is in de grensstreek van Belgie en Nederland, deze zal -vanwege het succes van afgelopen jaren-  weer worden georganiseerd op dezelfde locatie. De meeting is gepland op 24augustus a.s. Genoeg reden dus voor de amateurs om de zender nog eens ‘op te porren’ om daar een goed verhaal aan de man te kunnen brengen over de bereikte resultaten!

Voor meer informatie over de korte golf, andere stations en natuurlijk de meeting die gepland staat voor de 24e augustus, zie de website van Alfred onder :  http://www.alfalima.net

voor meer foto's klikhier


Met Vriendelijke Groet, Lex van Dijken