Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
Voorwoord

Mensen die mij kennen, weten dat ik er een grote verzamelwoede erop na hou. Het verzamelen van alles wat maar met de Nederlandse Etherpiraterij te maken heeft. Van audio tot video, van stickers tot krantenknipsels, van Tshirts tot petjes, van piraten magazines tot brieven, alles is meer dan welkom. Over de jaren heen heb ik dan ook een leuke collectie bij elkaar kunnen sparen, maar wat kan je nou met die schat aan informatie en materiaal gaan doen.

Eigenlijk had ik daar niet verder over nagedacht totdat een aantal dingen waren gebeurd in 2005, wat mij tot denken had gezet. Nadat ik hier en daar eens wat reacties had gepeild, wat onderzoek op Internet had gepleegd, kwam ik tot de conclusie dat er eigenlijk maar weinig over de geschiedenis van de Nederlandse Etherpiraterij te vinden was. Uiteraard hadden een paar stations een website gemaakt, over hun illegale tijd, maar een volledig overzicht was nergens te vinden. Over Zeezenders kan je genoeg vinden, maar over landpiraten eigenlijk helemaal niets, terwijl Nederland zich toch het enige land van de wereld mag noemen, waar de meeste etherpiraten illegaal radio uitzendingen verzorgen, of het nu is op de FM, KorteGolf of MiddenGolf.

Kijk, nu kwam mijn verzamelwoede van pas, materiaal wat voor andere mensen ook wel eens interessant kon zijn. Maar ik ben toch niet de enige 'gek' die vrij rond mag lopen die deze verzamelwoede erop na hield ?? Er zijn toch ook andere mensen die dingen hebben bewaard ?? En zo begon de research, het leggen van contacten en het verkrijgen van informatie en nog meer materiaal. En eerlijk is eerlijk, zonder de hulp van al deze mensen, zou het mij ook niet gelukt zijn om met een project te beginnen zoals deze.

Met deze 'Geschiedenis van de Nederlandse Etherpiraterij' probeer ik zo volledig mogelijk te zijn, al is het onmogelijk om over elke piratenzender die heeft bestaan wat te schrijven. En eigenlijk zal de 'Geschiedenis van de Nederlandse Etherpiraterij' nooit af zijn, aangezien er elke keer weer nieuwe dingen naar voren komen van mensen die ook nog informatie en/of materiaal hebben en willen delen.

Graag neem ik U mee, mee op reis in woord, beeld en geluid, van 1936 tot aan nu. Ik hoop dat er hier en daar toch een grote 'O ja' gehalte te voorschijn komt, dat er weer oude herinneringen boven komen en dat de mensen herdacht worden die op zijn of haar manier een aandeel heeft gehad in een cultureel hoogstandje waar Nederland trots op mag zijn, al vind de Overheid dat van niet.

Met gepaste trots presenteer ik U: 'De Geschiedenis van de Nederlandse Etherpiraterij'

 

Met Vriendelijke Groet,

Lex van Dijken mede oprichter van www.etherpiraten.com