Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Antenne Aanpassing

Verdere pagina's over dit onderwerp: plaatsing van antennes, antenne techniek

De gesloten dipool

In een gekochte breedband richtantenne zit altijd een gesloten dipool met een aanpassingstrafootje naar 75 ohm. Hierop kun je nietzenden want je zult geen goede aanpassing krijgen en je kunt er hoogstens een paar watt op kwijt... Om er nu toch op te kunnen zenden is de de meest voor handliggende oplossing er een balune in te hangen i.p.v. het aanpassingstrafootje. Gebruik hiervoor bij voorkeur zowel voor de balune alsmede de lijn naar de zender RG 58coaxkabel omdat dit: - makkelijk te verwerken is en de gehele construktie niet te zwaarmaakt en - het geheel in de dipooldoos past.

Balune

De balune maak je dus door de volgende berekening: 100/F(frekw. in Mhz.)=...meterNeem de coaxlengte balune ruim (ong. 6 cm extra) want de berekende lengte van de balunereken je van begin zwart tot einde zwart zeg maar..). Strip de kabel aan beide kanten 3cm ( daarom dus: 3+3=6 cm extra ) en ontvlecht de mantel en draai het tot een draad en aan een zijde leg je coax die naar je zender gaat ernaast. De kern van deze zijde en de kern van de coax naar je zender draai in elkaar vast en soldeer je.

Aansluiten

De andere zijde neem je de mantel en draai deze te samen met de 2 andere mantels tot een draad, deze massadraad leg je vast aan de mast ( meestal is er een boutje waar de dipooldoos mee aan de de mast bevestigt is waar je een soldeerlipje aan kunt zetten ). Nu heb je 2 kernen, 1 is gemaakt van een zijde baluun en de coaxkabel naar je zender (2 kernen ineen) en 1 de andere zijde van de balune, nu soldeer/klem deze 2 kernen aan de dipool aansluitpunten ( 1 kern op het ene aansluitpunt en de andere kern op het andere aansluitpunt ).

Als nu alles goed gemonteert zit kun je op de coax wat siliconenkit o.i.d. doen tegen het water en leid je de 3 coaxkabels strak langs de mast naar achter toe en zet je ze vast met tyreribs ( van die "hoepel" zie je niets meer dan, is alleen maar ter verduidelijking in de tekening ). 'Naar achter' want dan zie je de balune niet (!) en komt de coaxcabel mooi tot aan de reflector waar je de antennepijp monteert ( Nb.hoe verder de pijp naar achter zit hoe hoger versterking! ) en kan de coaxkabel naar beneden je zender in!

Tot besluit

In principe is de in de winkel gekochte richtantenne niet geschikt (!) om op te zenden omdat de lengte's en afstanden niet excact op frekwentie zijn gemaakt. Toch kun je goede resultaten bereiken met de SWR verhouding als je genoegen neemt met met de verliezen in verhouding tot een op maat gemaakte antenne. Ik heb hele goeie ervaringen met de 8 elements immitatie Fuba van de Firma Rian uit Waalre ( SWR-verhouding 1:1.2 van 90 tot 93 Mhz. met een baluun van 1,20m (+ 6cm die je niet meetelt) met 60 watt.

Let op!

Als je de verhoudingen niet goed krijgt kun je proberen de eerste director wat te buigen naar de dipool toe of je zet trimmers (tot 15watt folie, daarna ARCO's) op de aansluitpunten dipool die aanpassing iets kunnen verbeteren, maar het blijft een gok en je hebt een beetje geluk nodig dat het naar behoren gaat werken, alles binnen 1:1.7 is acceptabel met bovengenoemd verhaal..!Voor het ontvangen is het minder kritisch en werkt het altijd naar behoren uiteraard.