Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
J-Stick


Benodigdheden: DE J-STICK VHF

ANTENNE
*
2 meter aluminium 10mm rond
2 meter aluminium 12mm rond
1 gordijnroedel wit (o.i.d.) +/- 2meter
3 (bij voorkeur:RVS) slangenklemmen geschikt voor 12 mm rond
2 boutjes + moertjes ong. 4,5 cm lang
2 plastic/houten blokjes van min.12cm x 2,5cm x 2,5cm
RG 58 50 ohms coaxkabel van een niet nog later te wijzigen lengte 
transparante kontaktlijm
1 PL259 antenneplug voor aan de SWR meter beneden bij zender willekeurige lengte antennemast van ong. 30 a 35 mm doorsnee (staat die er al?)   

2 beugels die gordijnroedel tegen antennemast kan klemmen (u beugels met klem)
2 dopjes voor het afdichten van een 12 mm buis rond en een 10 mm buis rond

Tyre-ribs(evt.)

Extra: pijpenbuiger voor 12 mm ronde buis 
schoevendraaier+steeksleutel (maat hangt af van bovenstaande materiaalkeuze)

Montage:
De onderkant van de j-stickantenne: Buig de 12 mm aluminiumbuis in het midden door tot dat er een "u" onstaat en de uiteinde evenwijdig lopen (ong. 7 cm van elkaar, niet erg kritisch...) Bepaal de zendfrekwentie en maak de volgende som: 300/frekw. in Mhz.=....meter (A) , dit antwoord(A) noteer je Deel het genoteerde antwoord(A) deel je door 4, dit word de lengte(B) van beider uiteinde van de onderkant bocht gerekend.

Het makkelijkst is de "u"  rechtop te zetten en dan van de grond naar boven toe te meten en op de berekende lengte(B) de buis dan afzagen 

Voorbeeld: Frequentie 100 Mhz. 300/100=3 meter (A) 3 meter/4= 0,75 meter oftewel 75 cm(B)...van de grond dus gemeten!

Zaag met een ijzerzaagje in een(!) van de benen/uiteinde van de buis een sleuf van ong.1,5 cm (evenwijdig met de buis), evt. haaks ook een sleuf Schuif 2 slangeklemmetjes over de alluminiumbuis tot aan de bocht (en draai ze lichtjes vast)

Boor door de 2 plastic/houten blokjes, 2 gaten van 12 mm (en haaks midden door 1 gaatje voor de boutjes van 4,5 cm) zodanig dat deze (eerste blok) evenwijdig over de beide uiteinde heen schuift tot op ong. 20 cm (niet korter, anders kun je de antenne niet meer afstellen mogerlijkerwijs...) van de bocht en (tweedde blok) net tot onder de sleuf van 1,5 cm (eerste en tweedde blok zijn nu ong. 50 cm van elkaar verwijderd bij 100 Mhz.) en lijm ze daar vast met kontaktlijm (o.i.d.) en schuif de 3de slangeklem over de sleuf heen en draai hem lichtjes vast.

De ophanging van de j-stickantenne:
Er zijn nu 2 boutjes door de blokjes heengestoken die gemonteerd worden op de gordijnroedel, zodanig dat de roedel evenwijdig loopt met de 2 benen/uiteinde (B). Er moeten dan 2 gaatjes in de gordijnroedel geboord worden om de boutjes vast te maken. De gordijn roedel kan op ong. 1 meter afstand van de bocht op een antennemast gemonteerd worden met beugels met klemmen.(Tip. Na de definitieve afstelling antenne pas doen als de mast erg hoog is..)

Als laatste voor de montage: 
Strip de RG 58 coaxkabel dusdanig (iets ruimer nemen i.v.m. afstellen van antenne) dat de kern onder de slangeklem (die met de sleuf bovenaan!) geschoven kan worden en de massa er tegen over in de slangeklemen en leid de koaxkabel netjes over het midden v/d bocht "u"naar beneden langs de gordijnroedel en antennemast (Tyre-ribs!) richting de SWR meter bij de zender (tip. Pas na de afstelling antenne doen...) en schuif nu de 2 meter 10 mm buis rond in de buis met de sleuf(!) en bij 100 Mhz. word de totale lengte van bocht tot bovenkant 10 mm buis rond 3x0,75meter= 2,25meter en draai de slangenklem bij de sleuf vast. 

De antenne is klaar om afgesteld te worden: 
Plaats de antennemast (of nog roedel zonder mast ) op een open plek (bij droog weer) waarbij je nog bij de 3 slangenklemmen kunt komen met de hand en schroevedraaier, sluit de koaxkabel met een PL259 antenneplug aan op de SWR meter en sluit een zender aan met stuurvermogen (1 a 2 watt) op de gekozen frequentie.Zet de zender aan en bekijk de SWR verhouding, 1:1 ? niets meer aan doen!Niet op 1:1? Net zo lang met de 2 onderste slangeklemmen op en neer  schuiven totdat de SWR verhouding niet meer beter word, laat ook de 10 mm buis iets verder in de 12 mm buis zakken en iets verder eruit totdat de SWR  verhouding 1:1 is....(het is heel goed mogelijk dat de slangeklemmen niet meer tegenoverelkaar uitkomen , maar ongelijk staan voor de beste SWR verhouding,4 cm hoogteverschil is mogelijk, zie foto) 

Nb.Er is geen verkortingsfactor gebruikt in de lengte materialen, maar dit word ondervangen met de verstellen van de 10 mm buis in de 12 mm buis, op deze manier werd 1:1 verhouding perfect bereikt bij stuurvermogen.Ga niet met de frequentie schuiven i.v.m. storing in de ether hiervan.Ga niet in de lengte van de coaxkabel knippen voor betere SWR verhouding, gewoon schuiven...ik kwam uit op 18 cm korte uiteinde en 14 cm lange uiteinde vanaf de onderkant bocht gerekend. Hou rekening met de de RG 58 koaxkabel en dikte materialen en ga niet verder  dan max. 60 watt uitgangsvermogen zender Verlijm alle open onbeschermde delen met kontaktlijm, vooral de koaxkabel! Regen "vernietigd" anders de antenne.

Er is rekening meegehouden dat alles in de Doe-het-zelf bouwmarkt aanwezig zou moeten zijn (behalve coaxkabel en PL259 antenneplug natuurlijk  dan...) Ook prima ontvangstantenne.

Totale kosten max. F100,=, volgende antenne valt vaak goedkoper uit i.v.m. hergebruik materialen

Voor verdere vragen: radiomaffia@yahoo.com 

 

Bekijk hier het volledige schema!