Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
Storing komt niet altijd van een Etherpiraat

Er komt een storingsmelding binnen en we gaan op onderzoek uit ter plaatse. De gekregen informatie is dat de TV op vaste tijden, vooral aan het begin van de avond, spontaan overspringt van Nederland 1 naar RTL4 naar SBS6 naar Nederland 3 en dan naar NET5. Soms gaat de TV zelfs in zijn geheel uit. De oorzaak ?? Een hoge antennemast van een etherpiraat op zichtafstand, werd als 'schuldige' aangewezen.

Eerst maar ter plaatse de situatie bekeken en al snel tot een voorlopige slotsom gekomen, dat gezien de afstand tussen de mogelijke stoorbron en de gewraakte TV, een directe invloed door hoogfrequent niet voor de hand zou liggen. Toch hebben we diverse zenders meegenomen en in de huiskamer allerlei radiosignalen in de ether geslingerd op diverse uiteenlopende frequenties, van Korte Golf tot UHF, maar de TV gaf geen krimp en bleef op het gewenste kanaal.

Netvervuiling getest en deze bleek ook al in orde, maar omdat er bepaalde TV's zijn die bij netspanningvariatie kunnen verspringen, hebben we dit ook getest met een variac. Tja, wat nu, want er was geen sprake van storing enigszins. Ook een spelende tiener met een losse afstandbediening die probeert om de kanalen te wijzigen, kon het niet zijn want 's avonds gingen de gordijnen altijd dicht. Bij het onderzoek was een kennis van de familie aanwezig die, zo bleek later, Ingenieur was geweest bij Holland Signaal en 'het dus allemaal wel wist'. Volgens de kennis was het hoe dan ook de in de buurt wonende Etherpiraat en niets anders. Het werd tijd om onze gedachtegang rust te geven en met een heldere geest weer een volgende keer langs te gaan.

De daarop volgende keer besloten wij een andere aanpak. De bewuste klager moest letterlijk en figuurlijk alle handelingen doen, die men aan het begin van de avond ook deden. Stap voor stap werd de TV in de gaten gehouden. Lampjes aan, gordijnen dicht en even leek het er op dat deze aanpak ook niets zou helpen. Plots, jawel, de TV versprong van kanaal. Eerst brand de ontvangst LED van de TV heel zacht, dan steeds feller, knippert en dan verspringt het kanaal naar een schijnbaar willekeurige zender.

Al kijken en lopend door de woonkamer, staan we ineens op een plek waarbij de LED niets meer ontvangt en dus dooft. Blijkbaar konden wij de stoorbron met onze lichamen afschermen en moest de echte stoorbron achter ons zitten. We konden alleen maar een lampje ontdekken en hebben deze uitgedaan. Gevolg, storing was weg !!! Lampje aan en langzaam maar zeker ging de ontvangst LED van de TV weer branden en knipperen. Terwijl de lamp bleef branden, hebben we de kap van de lamp verwijderd en de storing verdween weer. Was de lampenkap de oorzaak ??

Ja en nee, eerder de combinatie van lamp (PL type) en de kap. De PL-lamp zelf gaf geen probleem en ook de kap gaf geen probleem, alleen wanneer beiden samen werden gebruikt. Iedere lamp produceert namelijk een zichtbaar (wit) spectrum en een ONzichtbaar spectrum, dus ook Infrarood. Het vermogen van dit Infrarood gedeelte is normaal gesproken onvoldoende om storing te kunnen veroorzaken. De lampenkap was opgebouwd van stof en dus fijnmazig van structuur. Doordat de afstand bron (lamp) en antenne (kap) exact klopt qua looptijd en frequentie, werd juist voor het gedeelte aan Infrarood straling een perfecte situatie gecreŽerd. Wanneer er een andere lampenkap werd geplaatst, was het probleem over en wanneer de PL-lamp werd vervangen door een standaard type, was ook het probleem over. Dus puur en alleen deze PL-lamp en deze lampenkap kon zorgen voor het probleem. Uiteindelijk is de PL-lamp in de vuilnisbak verdwenen en een standaard lamp geplaatst. De klacht is gevonden en verholpen.

De Ingenieus ?? Nou, die zat met z'n mond vol tanden en kon met al zijn technische kennis en Technische Hogeschool en HTS dus niet op met iemand zoals wij, met slechts MTS. Hij droop af en we hebben hem niet meer gehoord.

Oja, en die Etherpiraat met die hoge antenne mast in de buurt ?? Die mag van ons verder gaan tot er WEL een klacht binnenkomt waarvan hij de veroorzaker is....

Terug naar menu