Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Terugblik 15 jaar Etherpiraten.com

1999 - 2004 | 2005 - 2009 | 2010 - 2014

2010

In 2009 maakte we al een start met het verzamelen van informatie over de diverse piraten stations zoals het telefoonnummer en eventuele website.
Na vele informatie te hebben ontvangen van de piraten stations werd deze op een aparte pagina vermeld zodat iedereen makkelijk contact kon leggen met elkaar.
Voor wie 10 jaar terug bladert ziet dat we in 1999 al begonnen met het verzamelen van deze gegevens, maar omdat deze in de loop van de jaren zo waren verouderd hebben we ze maar weg gedaan.
Ook hadden vele stations in tegenstelling van 1999 een eigen website waar meer informatie over het piraten station worden gevonden door de luisterraars.

EPC 2010-2011De index werd in Februari vervangen om enkele problemen met diverse browsers te verhelpen, we gingen weer helemaal mee met de tijd.
Een nieuwe index zorgde ook voor weer enkele kleine aanpassingen ten opzichte van het oude, maar we hadden niet erg veel gewijzigd dit keer enkel onderdelen geoptimaliseerd.
Het aanbrengen van grote wijzigingen aan de website zorgt altijd nog wel bij een kleine groep voor wat probleempjes ondanks het uitgebreide test werkzaamheden vooraf.
Speciaal voor de mensen die gebruik maakte van Internet Explorer 8 en wel problemen ondervonden werd een help documenten geschreven.
Gelukkig vielen de problemen dit keer ook behoorlijk mee en konden we weer volop doorbouwen aan de uitbreiding van onze website!!

In Maart kwam er een speciale website met een lay-out gericht op de snel groeiende markt van mobiele telefoons met internet verbinding.
Speciaal hiervoor was er gekeken naar de makkelijke bediening op zo'n klein scherm en de snelle laadtijden zelfs bij een niet al te beste verbinding.
Er werden weinig plaatsje gebruikt en er werden zoveel mogelijk scriptwerk gecomprimeerd of zelfs weggelaten wanneer het niet uiterst noodzakelijk was voor de werking van de website.
De mobiele website kreeg een eigen adres "wap.etherpiraten.com zodat deze rechtstreeks bereikbaar was!!

Na een oproep van ons aan jullie om suggesties in te sturen ter uitbreiding van onze website na het lanceren van onze nieuwe index.
Hierbij zaten een aantal suggesties die we al eerder hadden gehoord maar die nog niet direct gerealiseerd konden worden door de oude index.
Die suggesties zijn gelijk ter harte genomen zoals meerdere subforums bij de advertenties fora en beoordelingen over de afhandeling van de koop of verkoop.
Daarnaast werd ook het volgen van je advertentie, het tippen van een advertentie aan een vriend of kennis en het toevoegen van een audio fragment bij advertenties in de vinyl shop.

MLK AlkmaarOok werd de geschiedenis weer aangevuld met diverse (dx)fragmenten en een ingezonden verhaal van de Radio Kentucky uit Nijega Friesland.
Verder kwamen we nog in het bezit van diverse Friese Haagjes die in gescand werden en on-line kwamen zodat iedereen ze weer eens kon lezen.
De verzameling met QSL kaarten werd ook weer aangevuld door een groot aantal wat we weer van jullie kregen opgestuurd via de post en e-mail.

En ja hoor na vele maanden zonder enige problemen ging het in de 2e week van Juni weer eens mis en goed ook!!
Door een storing was onze website 2 complete dagen niet meer bereikbaar, de oorzaak zat hem dit maal in defecte hardware van onze server.
De technische mensen moesten even de tijd vinden maar toen ze eenmaal naar het datacentrum van Global Switch in Amsterdam konden was het zo weer opgelost.
Speciaal voor deze technische mensen en alle andere admins die zich altijd vrijblijvend en vol passen inzette voor onze website, werd op 27 Juni 2010 een BBQ georganiseerd.

agentschaptelecomOp 6 Augustus werd er een nieuw topic geopend getiteld "patapoe" in ons Piraten Praten forum door user "dick", niks ongewoons aangezien er enkele tientallen worden geopend dagelijks.
Totdat op zeker moment enkele users het profiel bekeken en met deze gegevens eens gingen zoeken en uitkwamen bij de naam Leo Ket via onder meer hyves.
Deze meneer bleek na verder zoeken medewerker te zijn bij het Agentschap Telecom die hoogstwaarschijnlijk zelf piraat patapoe had bezocht en met een dwangsom had vereerd.
Inmiddels hadden ook de Nederlandse media lucht gekregen van deze (slimme) actie en stond het o.a. te lezen op : Geen Stijl Radio.nl RadioFreak


2011

We hadden eind 2010 nog een 3 tal impressies gemaakt die uitgewerkt waren na de feestdagen en begin van dit jaar online werden gezet.
Ook kregen wij nog enkele impressies toegestuurd via de mail van medewerkers van piraten stations zelf.
Het jaar 2011 begon dus op EPC met een regen aan impressies van piraten stations, wat natuurlijk altijd leuk is om te bekijken.
Zo kon iedereen eens een kijkje in de keuken nemen van deze stations, ook de luisterraars die deze stations nooit bezochten.

socialmedia Omdat het gebruik van sociale media steeds verder toe nam, moesten we hier ook maar eens in mee gaan.
We bouwde in de openbare forums de opties in om het forum direct te delen via b.v. Facebook, Twitter en Hyves.
Ook werd in de privé berichten weer een nieuwe optie toegevoegd om het gebruikers gemak weer te vergroten.
Zo werd het mogelijk om meerdere berichten ineens te verwijderen door ze in het overzicht te selecteren.

In Maart werden er de gehele maanden drukke werkzaamheden uitgevoerd met name aan de advertentie forums.
Alle pagina's die ooit waren gemaakt werden vanaf het begin weer herscript om oude functies te optimaliseren zodat alles weer vlekkeloos werkte.
Ook werden er in de diverse opties die het forum rijk is her en der nog wat puntjes op de "i" gezet.

EPC 2011 2014 Een nieuwe frise lay-out van onze website werd in Mei online gezet.
Hiermee werd ingegaan op de wens van users met een breedbeeld beeldscherm, er kwam een bredere menu en de overige content van onze website past zich automatische aan.
Ook kon de volgorde van het menu aan de rechterkant voor het eerst naar eigen volgorde worden ingedeeld door de menublokken simpelweg te verslepen.
Omdat elke wijziging weer even wennen was schreven wij speciaal voor deze nieuwe lay-out een help artikel waar alle nieuwe functies werden beschreven.
De mobiele website onderging ook enkele kleine wijzigingen in de lay-out om het bedienen op zo'n (klein) scherm nog makkelijker te maken en het automatische doorsturen wanneer je met een mobiel apparaat op onze website kwam werd uitgezet zodat je als user zelf kon kiezen of je de snelle mobiele of de volledige website wou zien.

brand smilde 15 Juli 2011 was een historische dag in de Nederlandse radio geschiedenis en dan speciaal voor Noord-Nederland.
Op die datum brak er brand uit in de televisietoren van Smilde waarvan vrijwel alle grote radio stations voor Noord-Nederland vanaf uitzenden.
Na enkele tientallen minuten had de brand zo'n hoge temperatuur bereikt dat de stalen pijp brak op zo'n 180 meter hoogte waardoor het deel van ruim 100 meter wat er nog bovenop stond naar beneden storte!!
Ook het andere gedeelte van de stalen pijp wat bovenop de betonnen toren stond kwam naar beneden nadat het bovenste deel de tuidraden raakte waardoor ze braken.
Het betonnen gedeelte van de toren werden ook zwaar beschadigd maar bleef wel staan.
Opeens was het in heel Noord-Nederland erg stil op de radio op de vele piraten na, die gelijk dankbaar gebruik maakte van ineens al die ruimte op de radio.
Zo werd er ineens Nederlandstalige muziek uitgezonden op o.a. de 101.0mhz waar normaal Sky Radio op was te horen tot ver in Nederland en Duitsland.
Ook in diverse winkelcentra was er ineens piraten muziek te horen omdat er verder anders was te ontvangen aan muziek via de ether, eindelijk eens leuk om te winkelen zo!!

Groningen mast Helaas voor de piraten was de stilte in de ether niet voor lang want s'avonds werden de eerste zenders alweer via andere masten in de omgeving de ether ingeslingerd
Zo kwam het Signaal van RTV Drenthe dezelfde avond al vanuit de mast in Groningen omdat dit een rampenzender is, maar het signaal kwam slechts maar tot halverwege Drenthe.
Toen 16 Juli smiddags Sky Radio zelf de uitzending weer kon hervatten via een noodzender in de mast van Irnsum, werd er contact opgenomen met de geheime zender die hun uitzending gelijk weer heeft gestaakt en netjes heeft overgedragen. Ook voor Veronica is in Irnsum een noodzender geplaatst voor de 103.2 !!
Van deze mast maakt normaal alleen Omroep Friesland, Slam FM, Waterstad FM en Radio 1 (steunzender) gebruik, maar is inmiddels goed gevuld !!
De overige regionale en commerciële omroepen: Radio 1 91.8, Radio 2 88.0, Radio 3FM 88.6, Radio 4 94.8, Q-Music 100.4, Arrow Classic Rock (editie Noord) 98.7 & BNR Nieuwsradio 89.6 werden er noodzenders geplaatst in de mast in Tjerkgaast.
Voor Slam!FM, 100% NL en RadioNL werden direct nog geen noodzenders geactiveerd omdat er gewoonweg geen ruimte meer was op de 3 masten.
Vele dagen later werd voor RadioNL een noodzender in Emmen geplaatst wat niet eens tot hun uitzendgebied hoorde, ook 100% NL kreeg een zender in Zwolle maar SlamFM stond met lege handen.
Na enkele weken kwam er in Assen een noodmast te staan van een kleine 100meter hoog waarvan vooral de regionale zenders gingen uitzenden en er was eindelijk een plekje van SlamFM.

In September wordt een lek in ons inlogsysteem gevonden en misbruikt door enkele users.
Hiermee kregen zei toegang tot de gegevens achter de schermen van de admins, waar ze even rustig hebben rondgekeken.
Omdat de technici op vakantie waren werd besloten de website off-line te zetten om eventuele schade te voorkomen aangezien we eerst niet wisten wie het waren.
Na de vakantie werd het lek in het inlogsysteem gedicht en werden de log files geanaliceerd om te zien wat er was bekeken en eventueel was aangetast, gelukkig was dit laatste niet gebeurd.

2012

Herbouw zendmast Smilde In 2012 maakte weer een enorme hoeveel impressies, zoveel dat de lijst in het menu vaak niet eens in 1x op het scherm uitgeklapt kan worden zonder te scrollen.
De meesten impressies maakte we wederom zelf, maar we kregen ook met enige regelmaat impressies ingezonden via de mail compleet met foto's en bijbehorende teksten.
Ook maakte we een impressies die weliswaar direct niks met etherpiraten te maken heeft, maar indirect ook wel namelijk de herbouw van de zendmast in Smilde.
Door deze herbouw ging er weer een hoop veranderen op frequentie gebied, wat weer invloed had op de ruimte op de 3 meterband voor de piraten.
De massaal aantal steunzenders die werden ingezet het afgelopen jaar werden na de herbouw ook weer uitgeschakeld wat (tijdelijk) weer behoorlijk wat ruimte gaf!!

Het onderdeel geschiedenis werd ook weer goed aangevuld met vele inbreng van buitenaf wat varieerde van enkele kleine aanvullingen tot complete plakboeken die werden in gescand.
Hierdoor konden de onderdelen stickers, krantenknipsels en ook de vinyllijsten weer goed worden aangevuld met de mooie dingen van weleer.
Ook kregen we van Jan de Metaboman weer een mooi aantal dx fragmenten van de FM toegestuurd die ook weer onder het onderdeel geschiedenis terug zijn te vinden in het menu.

mailserver In 2012 vonden ook weer de nodige (noodzakelijke) werkzaamheden en update plaats aan onze website en onze server.
Zo was er een klein probleempje in Mei met de mail die al vrij snel weer kon worden opgelost, in Juli was er echter een groter probleem ten gevolge van een stroomonderbreking in het datacentrum van Global Switch in Amsterdam.
Hierdoor waren al onze server even afgesloten van de buitenwereld maar kwamen deze na zo'n 20 minuten gelukkig wel vanzelf weer online.
Op het eerste oog leek alles weer te functioneren naar enkele handelingen maar later bleek dat onze mailserver het niet zo prettig had gevonden en ging volledig in staking!!
Gelukkig waren onze medewerkers nog wel via de privé berichten van onze website te bereiken of natuurlijk via de ouderwetse rooksignalen (bij helder weer).
Zaterdags gingen we toch maar even een kijkje nemen bij het datacentrum van Global Switch in Amsterdam naar onze servers om te zien wat er werkelijk aan de hand was.
Na enkele uren daar doorgebracht te hebben was het probleem weer verholpen en werkte alles weer zoals het moest!!

HDD crash Helaas hadden we het nog niet gehad voor dit jaar en vond de volgende storing plaats op 29 November en werd smorgens rond 8:00 uur opgemerkt door Ronald (rode duivel).
Ronald was liep inmiddels alweer wat langer mee bij EPC en was de rechterhand geworden van Michel voor alle technische dingen achter de website waaronder dus de eigen server.
Helaas kon hij deze ochtend ook niks aan de situatie veranderen omdat via de mogelijkheden die hij had geen enkele connectie mogelijk was, sávonds lukte het uiteindelijk om een reboot te doen waardoor alles leek te werken.
De vreugde duurde helaas niet langer dan de volgende morgen want toen was er wederom geen contact te krijgen met de server op afstand.

server werkzaamheden Omdat dit zo niet opschoot zocht Michel vrijdags contact met Ronald of hij zondags al plannen had en zo niet of hij dan voor het eerst een mee wou naar het data centrum van Global Switch in Amsterdam.
Hierop werd direct volmondig "ja uiteraard" geantwoord omdat dit ook voor hem een nieuwe ervaring was, dit was zeer goed te merken omdat hij zaterdags meerdere malen contact met Michel zorgt om te overlegeen wat er mee moest.
Zondag morgen om 9:00 uur was het dan zover en gingen we richting Amsterdam om maar te zien wat we daar aan gingen treffen in het data centrum.
Na het terrein opgekomen te zijn met de auto en door de strenge beveiliging gecontroleerd te zijn, was het nog zo'n 5 minuten lopen naar onze server.
Daar aangekomen sloten we snel ons toetsenbord en beeldscherm aan en zagen vrijwel gelijk dat 1 van de harde schijven was gecrasht en niet meer was te herstellen.
Na deze harde schijf te hebben verwijderd werkte alles wel weer en gingen we met deze schijf terug huiswaarts, Ronald schreef daar nog een nieuwsbericht over zijn belevenissen in het data centrum.

Ronald Op 19 December gingen we wederom naar het data centrum van Global Switch in Amsterdam, dit keer volledig gepland en daarom konden we dit ook vooraf aan jullie laten weten.
De weken ervoor hadden we een hele serie nieuwe harde schijven besteld, om zo gelijk alle schijven maar te vervangen voordat de andere het straks ook begaven.
Met het vervangen van de schijven kon er ook eens een hele verse installatie gedaan worden zodat alle troep er weer af was en we alleen wat nodig was weer van de oude schijf konden halen.
Al met al duurde het iets langer dan we vooraf hadden gedacht maar uiteraard gingen we niet eerder huiswaarts totdat we vanaf afstand weer verder konden.
Onderweg terug benutte Ronald nog even snel de 2 uur reistijd om alvast wat onderdelen te configureren en uiteindelijk kon iedereen vanaf 21 December weer gebruik maken van al onze diensten!!
Als dank van een aantal admins voor de vele dagen werkzaamheden in het data centrum en de dagen erna thuis en onderweg, kregen Ronald en Michel een heus kerstpakket bezorgt.

2013

EPC APP In 2013 hadden de technici achter de website het nog wel even druk om alles weer voorledig werkend te krijgen zoals iedereen was gewend.
Vooral op de achtergrond werden nog vele werkzaamheden verricht met o.a. de mailservice en de EPC APP voor Android die sinds 2012 was gemaakt door Ronald.
Gelukkig konden de taken nu verdeeld worden onder de technici en werd er vrijwel geen tot weinig hinder ondervonden van deze kleine niet direct werkende onderdelen.
Ook de vermiste data van vorig jaar werd terug gehaald van de oude harde schijven en werd weer toegevoegd, zodat het hele database plaatje weer compleet was!!

De website werd ook weer voorzien van nieuwe functies, ditmaal in het menu aan de rechterkant van de website na het inloggen.
Hier werden de opties voor Facebook, Buienradar en Waar is het AT toegevoegd om nog sneller op de hoogte te blijven terwijl je op onze website aan het surfen bent.

FRM Ook werd het geschiedenis gedeelte wederom weer aangevuld met veel nieuwe informatie die we toegestuurd kregen van verschillende users.
Zo werden er weer een behoorlijk aantal DX rapport opnames toegevoegd en ditmaal ook een behoorlijk aantal van 23 Free Radio Magazines (FRM).

Ook het aantal impressies kende in 2013 geen grenzen en ging gestaag door zoals we ook in 2012 en daarvoor gewend waren.
Maar eerlijk is eerlijk ook wij konden het aantal wat onze collega website Klompenboer behaalde dit jaar met zijn 1000 stuks niet bijbenen.

1999 - 2004 | 2005 - 2009 | 2010 - 2014