Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
3548

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Minister onderzoekt belangstelling laagvermogen AM punt 08 Dec 2015 10:33
2015-12-08-middengolf.JPG

Minister Kamp onderzoekt momenteel hoeveel en op welke manier er interesse is voor laagvermogen uitzendingen op de middengolf. Het Agentschap Telecom is daarom een consultatie gestart. Inmiddels zijn de eerste adviezen al binnengekomen bij de telecomwaakhond.

Steeds stiller op AM
In juni maakte de Minister al bekend dat er geen middengolfvergunningen meer voor hoogvermogen zenders worden uitgegeven na 2017. Het AT heeft geconstateerd dat in de afgelopen jaren middengolfvergunninghouders meer moeilijkheden hebben ondervonden met het vinden van (nieuwe of andere) geschikte opstelplaatsen, elektromagnetische verschijnselen en hoge kosten verbonden aan het uitzenden via de middengolf.

Feiten
Ook wordt er steeds minder geluisterd naar de middengolf. In 2010 keerde Radio 10 (Gold) terug op de middengolf, maar de luistercijfers stegen nauwelijks. Sinds de terugkeer van de zender op FM is het marktaandeel meer dan verdubbeld. Radio 5 staakte enkele maanden geleden haar uitzendingen via de middengolf, maar tot een spectaculaire daling van de luistercijfers heeft dit nog niet geleid.

Momenteel liggen er nog diverse middengolffrequenties ‘op de plank’. Daarnaast zijn de afgelopen jaren diverse radiozenders (noodgedwongen) gestopt met uitzenden op AM. Op dit moment zijn alleen Groot Nieuws Radio en Radio 538 (Limburg) nog met een hoog vermogen actief op de middengolf.

Consultatie laag vermogen
Doordat grote radiostations niet meer via de AM willen uitzenden, is het mogelijk om de middengolffrequenties in te gaan zetten voor uitzendingen met een laag vermogen. Dit zijn zogenaamde “Low Power Amplitude Modulation” (LPAM) zenders.

Om te achterhalen hoeveel en op welke mannier er interesse voor LPAM is, is het AT een consultatie gestart. Gevraagd wordt onder meer naar de omvang van het doelgebied, hoe lang de vergunningsduur moet zijn, wat realistische ingebruikname termijn is en met welk vermogen uitgezonden kan/moet gaan worden. Geïnteresseerden kunnen tot en met 11 december hun visie doorgeven aan het AT.

Buurtradio
Inmiddels zijn de eerste adviezen voor LPAM uitzendingen via de middengolf al ingediend bij het AT. Zo zou AM met een vermogen van enkele Watts (maximaal 100 W) en een bereik van enkele kilometers ingezet kunnen worden voor buurtradio of schoolradio. Dit gebeurt momenteel onder andere al in Amerika en Engeland. Ook wordt voorgesteld om uitzendingen met een vermogen van 1 Watt (ERP) vergunningsvrij te maken.

Daarnaast wordt gesteld dat er wel degelijk interesse is om met middelhoog vermogen (enkele kWs), mits de kosten binnen de perken blijven. Dat begint bijvoorbeeld al bij de vergunningen, maar ook bij de toezichtskosten die het AT rekent.

Aanpassen Nationaal Frequentieplan
Naar aanleiding van de uitkomsten van de consultatie gaat het AT in opdracht van de Minister een beleid uitwerken ten behoeve van uitzenden op de middengolf. Zo is er bijvoorbeeld, om een nieuwe gebruikscategorie voor de middengolf mogelijk te maken, een wijziging van het Nationaal Frequentieplan nodig. Wanneer hier een beslissing over wordt genomen is nog niet bekend.

Het wijzigen van het beleid met betrekking tot uitzenden op de middengolf staat overigens los van de verlenging van de FM-kavels. Een definitief besluit over de verlenging hiervan heeft de Minister uitgesteld tot voorjaar 2016.

Bron: Radio.nl

Trefwoorden: interesse uitzendingen middengolf consultatie am at uitzenden radio vermogen<< Terug