Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
3510

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Radiofrequenties opnieuw in de veiling punt 26 Jun 2015 16:57
2015-06-26-363510862_deadc5170e_z.jpg

Ergens in de periode tussen nu en uiterlijk het voorjaar van 2017 moet het gaan plaatsvinden, de veiling voor commerciële radiostations om een vergunningen met minder voorwaarden en een lange(re) looptijd te verkrijgen voor de komende tien jaar op de (overvolle) Nederlandse FM en DAB+ band. De middengolffrequenties worden niet geveild maar verdeeld onder belangstellenden, daarnaast zullen deze gaan dienen  voor evenementenvergunningen.

Dit stelt tenminste minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Dekker van Onderwijs Cultuur en Wetenschap mede namens minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Of het er allemaal van komt zoals de bewindvoerders het stellen is nog maar de vraag aangezien De Tweede Kamer volgende week met Kamp over de veilingen debatteert, tot op heden was de PvdA niet voor het opnieuw veilen van de frequenties.

De minister stelt dat "Een veiling van vergunningen met minder voorwaarden en een lange looptijd geeft bedrijven meer kansen om te innoveren en te ondernemen." waarbij de aantekening gemaakt mag worden dat er in vele landen om ons heel al datums bekend zijn waarop de FM 'uitgeschakeld' gaat worden, als complete tegenstelling gaan we in Nederland dus nog minimaal tien jaar door met de FM band. Een ietwat vreemde stap ivm de alternatieven die niet altijd beter zijn dan de FM maar zeker een marktaandeel zullen afsnoepen, dit stelt ook de minister: "Nu luisteren we ook via iTunes, Spotify en You Tube naar muziek. Er is analoge, digitale en internetradio beschikbaar. De radiomarkt is onderdeel geworden van een sterk veranderende mediamarkt. De commerciële radiostations moeten daar goed op kunnen inspelen".

De huidige radiovergunningen zijn in 2003 vergund en in 2011 verlengt met de zelfde eisen, voor een aantal van deze vergunningen gelden nu gedetailleerde voorwaarden op het gebied van programmeren, bijvoorbeeld een minimaal percentage van een bepaald genre of informatie gericht op de regio. Bij de nieuwe veiling komen extra digitale frequenties ter beschikking voor nieuwkomers en bestaande partijen en er is geen limiet meer aan het aantal frequenties dat een bedrijf mag kopen. Gedetailleerde programma eisen komen te vervallen, met uitzondering van nieuws en Nederlandstalig.

Om het Ministerie van Economische Zaken te citeren; "Met een veiling kan de markt zelf de juiste prijs bepalen.", het lijkt ons meer een actie om nog een aardig zakcentje uit de ten dode opgeschreven FM band te halen. Mede door deze aankondiging kunnen we als etherpiraten wel vergeten dat er ergens in de komende tien jaar een stuk FM band vrijgemaakt gaat worden voor de vrije radio.

[Radio.nl & Ministerie van Economische Zaken]

Trefwoorden: veiling vergunningen voorwaarden fm band frequenties<< Terug