Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
3130

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Wim van Gennip van Dansorkest de Heikrekels overleden!! punt 26 Nov 2012 17:46
2012-11-26-heikrekel.jpgmaandag 26 november 2012

GELDROP - Wim van Gennip, de oprichter en tekstschrijver van Dansorkest de Heikrekels, is vorige week overleden. Hij is 87 geworden, de crematie heeft al plaats gevonden. De uit Geldrop afkomstige Van Gennip was ook zanger van het orkest.

De Heikrekels werd gevormd door gitarist Jan van de Rijt, bassist Bert Linden, toetsenist Jo van Gerven, drummer Jan Nijsen en zanger Van Gennip. De band werd in 1966 door de Geldroppenaar opgericht. Nog geen twaalf maanden later beleefde het Brabantse dansorkest al zijn grote doorbraak. Wijlen Johny Hoes zag wel wat in de smartlappen van de Brabanders. Hij bracht De Heikrekels onder bij zijn label, Telstar.

Succes
In 1967 werd door Hoes 'Waarom heb je mij laten staan uitgebracht?' uitgebracht. De tranentrekker was in de zuidelijke provincies direct populair en werd dankzij de zenderpiraten van Radio Veronica later ook een nationale hit. Het debuutnummer stond meer dan een half jaar achtereenvolgend in de Veronica Top 40. Er werd zelfs een Duitse versie van het nummer geschreven: 'Warum läßt du mich so allein?'.

Datzelfde jaar schopte ook 'Jij bent voor mij alleen' en 'Ik wil alleen maar van je houden' het tot de Nederlandse en Vlaamse muziek top 10. Meer succesvolle Brabantse mee deiners volgden in 1968. Het snelle succes leidde ertoe dat de band werd geparodieerd door leden van de Delftse band After Tea. Zij wilden onder de pseudoniem De Martino's met het liedje 'Moest dat nou' bewijzen dat het simpel is hits als die van de Heikrekels te schrijven. 'Moest dat nou' ging in Vlaanderen en Nederland 80.000 keer over de toonbank.

Na 1972
Na 1968 bleken de accordeons van het Brabantse vijftal minder in trek. Pas vijf jaar later hadden Van Gennip en co weer echt een hit met de carnavalskraker 'Lieve meid', een cover van 'Schöne Maid' van de Duitse schlagerzanger Tony Marshall. Veel bandleden gingen daarna hun eigen weg. Van Gennip probeerde het in de jaren 80 nog één keertje met Duo De Heikrekels, maar de samenwerking met organist Gerry van Houtert leverde geen succesvolle singles op. Van Gennip focuste zich vervolgens op zijn platenwinkel in Geldrop.

Bron: Omroep Brabant

Trefwoorden: gennip heikrekels band brabantse<< Terug