Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
3082

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel In de landelijke ochtendkranten!! punt 06 Aug 2012 06:48
Telecom verscherpt toezicht

Auteur: door Floor Ligtvoet | maandag 06 augustus 2012 | 06:00


DEN HAAG - De afgelopen twee weken zijn al 22 radiopiraten op de vingers getikt. Degenen die na een waarschuwingsbrief van het agentschap toch doorgaan met uitzenden van illegale radioprogramma’s riskeren een boete Agentschap Telecom heeft de controle op zendpiraten deze zomer aangescherpt.

De afgelopen twee weken zijn al 22 radiopiraten op de vingers getikt. Zij moesten hun zendactiviteit binnen een uur staken, meldt de opsporingsinstantie.

Radiopiraten
Illegale radiomakers zijn rond de bouwvak vaker actief. Radiopiraten maken illegaal gebruik van de FM-omroepband en zorgen voor overlast. Sinds december heeft het agentschap al meer dan vijfhonderd etherpiraten opgespoord en gewaarschuwd. Vaak gebeurde dit na een melding van mensen die storingen ondervonden bij de ontvangst van hun televisie of radio. Ook CV-installaties kunnen storen en elektrische garagedeuren en autosleutels kunnen haperen door illegale radioactiviteiten in de omgeving.

Onschuldig
Etherpiraterij is lang niet altijd onschuldig, stelt Agentschap Telecom. De openbare veiligheid kan er door in het geding komen. In 2012 werd de communicatie van het vliegverkeer met de luchtverkeersleiding bij Groningen Airport Eelde tot twee keer toe door piraterij verstoord. Bij Dalfsen functioneerde het communicatiesysteem C2000, gebruikt door brandweer, ambulance en politie, niet goed door zendactiviteiten van een radiopiraat. Degenen die na een waarschuwingsbrief van het agentschap toch doorgaan met uitzenden van illegale radioprogramma's riskeren een boete. De hoogte varieert van 2500 euro tot maximaal 45.000 euro. De boete is afhankelijk van de schade die de piraten aanrichten en de reikwijdte van hun zendgebied.

Boete
Agentschap Telecom heeft dit jaar in Gelderland een piraat de hoogste boete van 45.000 euro opgelegd. Twee andere piraten, één uit Friesland en één uit Overijssel, hangt mogelijk nog zo'n hoge boete boven het hoofd, aldus woordvoerder Gerben van Dijk van Agentschap Telecom. In totaal zijn sinds december 75 boetes opgelegd. Wanneer beboete piraten de komende vijf jaar toch illegaal uitzenden, moeten zij een dwangsom betalen. Volgens Agentschap Telecom zijn er in Nederland in totaal zo'n tweeduizend etherpiraten actief, waarvan het merendeel in het oosten van het land. "Etherpiraterij is daar onderdeel van de cultuur", aldus Van Dijk.

Sommige Nederlandse piraten steken de grens over en zenden via een antenne in Duitsland uit. Etherpiraterij wordt in Nederland gezien als een economisch delict. Het maakt inbreuk op de vergunning van reguliere radiostations.

( Bron: De Gelderlander )


( Epc User Rienus bedankt voor melden )

Trefwoorden: telecom radiopiraten agentschap uitzenden illegale boete euro piraten<< Terug