Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
2868

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Zendmast Hoogersmilde in de brand en omgevallen !! punt 15 Jul 2011 16:02
2011-07-15-smilde.jpgHOOGERSMILDE - De 200 meter hoge mast van de tv toren in Hoogersmilde is, nadat eerder op de middag brand uitbrak boven in de toren, omgevallen. Of daarbij persoonlijke ongelukken zijn gebeurd is nog niet bekend.
De brand woedde in het bovenste deel van het betonnen deel op 82 meter hoogte. De totale lengte van de tv-toren is een kleine 300 meter. Meerdere brandweerkorpsen zijn uitgerukt.
Omdat de brand op grote hoogte woedde, was het vuur lastig te bestrijden. De brandweer heeft samen met de politie preventief een aantal woningen in de omgeving aan het ontruimd wegens instortingsgevaar van de mast.
Meerdere regionale en landelijke omroepen ondervinden hinder van de brand en kunnen niet meer via de ether uitzenden. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel is geen ontvangst mogelijk van de publieke radiozenders Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4. Ook de ANWB en enkele telefoonmaatschappijen maken gebruik van de zendmast in Hoogersmilde.
LET OP DE UPDATE'S, KLIK VERDER :

Meerdere regionale en landelijke omroepen ondervinden hinder van de brand en kunnen niet meer via de ether uitzenden. Sky Radio, Radio Veronica, BNR, Slam!FM, Q-music en 100%NL behoren tot de commerciële radiozenders die sinds de brand in de zendmast in Hoogersmilde uit de lucht zijn in het noorden van het land. Ook de publieke radiozenders zijn in de noordelijke provincies niet te ontvangen, evenals de digitale etherontvangst (digitenne) van de tv-zenders, waaronder Nederland 1, 2 en 3.

De schade is volgens zenderbeheerder Broadcastpartners 'aanzienlijk'.

RTVDrenthe meld het volgende :
De mast van de TV-toren in Hoogersmilde is zojuist afgebroken.
Al anderhalf uur woedt er brand op 180 meter hoogte in de toren. Waarom de mast is afgebroken is niet bekend. Op het moment dat de mast brak vloog er een helikopter rond.
Inmiddels zijn ambulances onderweg en is GRIP 2 uitgeroepen. Of er slachtoffers zijn is niet bekend.
Voor de mast afbrak was de brandweer bezig huizen in een straal van 300 meter rond de toren te ontruimen.
(de website van rtvdrenthe is slecht of helemaal niet bereikbaar i.v.m overbelasting, zo meld RTVDrenthe).

Ook brand zendmast Lopik
Lopik - Ook in een zendmast in Lopik zou vrijdagmiddag brand zijn ontstaan. Het vuur is inmiddels geblust, maar er zou sprake zijn van kortsluiting waardoor bepaalde frequenties niet of minder goed te ontvangen zijn in de omgeving.

Verschillende lokale stations in Drenthe zenden momenteel via de kabel het signaal van RTV Drenthe uit.

Niet de eerste keer dat er grote schade werd opgelopen.
De zendmast bij het Drentse Hoogersmilde, waarvan de 200 meter hoge stalenconstructie vrijdag na brand naar beneden kwam, heeft eerder forse schade opgelopen.
Op 14 augustus 1968 werd een van de tuikabels geraakt door de vleugel van een Amerikaans gevechtsvliegtuig, afkomstig van de luchtmachtbasis Lakenheath in Engeland.
De tuikabel, waarvan het ene einde aan de zendmast is bevestigd en het andere einde in de grond zit verankerd, brak toen waardoor een knik ontstond in de 200 meter hoge stalen constructie.
De mast bleef overeind door de tuikabels die nog intact waren.
De piloot slaagde erin zijn beschadigde toestel, een 100 Super Sabre, aan de grond te zetten.

Brandweer controleert omgeving zendmast.
De brandweer is het gebied ingetrokken waar de zendmast bij Hoogersmilde vrijdag na een korte brand instortte. Een politiehelikopter houdt vanuit de lucht het terrein in de gaten. Volgens de politie is nu vast komen te staan dat er geen gewonden zijn gevallen.
De brandweer had even voor het instorten, rond 15.30 uur, de zendmast verlaten. Het plan was aanvankelijk om veel brandweermannen met licht materieel via de inwendige trap naar boven te laten gaan om de brand te bestrijden.
Die was rond 14.00 uur uitgebroken. Omdat niet duidelijk was of de zendmast het zou houden onder de hitte, werden de brandweermannen weer teruggetrokken.
In de weilanden rond de tv-toren, die in een dun bevolkt gebied staat, liggen nog de smeulende resten van de 200 meter hoge stalen constructie. Een gebied in een straal van 300 meter rond de zendmast is ontruimd.

Een filmpje.
klik hier voor het filmpje.
Het taalgebruik in dit filmpje is van een dusdanige soort waar wij van EPC niet achter staan, maar niet temin het zijn wel bewegende beelden !!

Heb jij ook foto's of filmpjes, stuur het op naar Nieuws EPC en wij plaatsen het.

Burgemeester: brandweer tijdig weg uit toren.
De brandweer zag al kort na het uitbreken van de brand in de tv-mast bij Hoogersmilde in dat een blusactie niet mogelijk was. „Er was snel het besef dat de zendtoren als verloren moest worden beschouwd”, zei burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe vrijdag.
De brandweer in Smilde is speciaal getraind voor calamiteiten in de tv-toren.
Daarom werd aanvankelijk besloten brandweermensen met licht materieel naar boven te sturen.
Zij zagen al snel in dat de hitteontwikkeling gevaarlijk was. „Gelukkig is tijdig besloten om alle brandweerlieden uit de toren zelf en het omliggende gebied terug te trekken.”
Broertjes bevestigde dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd toen de 200 meter hoge stalen constructie rond 15.30 uur door de hitte knakte en vervolgens in zijn geheel instortte.
Alleen een paard in een van de omliggende weilanden liep licht letsel op aan een been.
De brandweer is volgens de burgemeester nog uren bezig met het blussen van de brokstukken. „In sommige delen zit nog steeds brand.”
Over de oorzaak is nog niets bekend.
Niet alleen allerlei radio- en tv-zenders ondervinden problemen door het wegvallen van de zendmast.
Er zijn ook storingen in de mobiele telefonie.

Koortsachtig onderzoek naar zendmasten.
Novec, de eigenaar van de twee zendmasten die vrijdag vlam vatten, is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de branden.
Het bedrijf kan nog niet aangeven wanneer 'Lopik' weer in gebruik kan worden genomen.
Dat is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, zei een woordvoerder van Novec.
Beheerder Broadcast Partners wil de radiozenders via IJsselstein graag zo snel mogelijk doorgeven en wacht hiervoor op groen licht van Novec, die eerder op de dag uit voorzorg opdracht gaf de zenders uit te zetten.
De suggestie dat de twee branden met elkaar in verband staan, noemt Broadcast Partners onzin.
Theoretisch is het niet mogelijk dat de mast in het noorden de capaciteit deels kan overnemen van een brandende mast in het midden van het land en daardoor zelf in brand vliegt. „Het zijn twee individuele masten in totaal andere gebieden.
Het is door de bolling van de aarde onmogelijk dat ze elkaar kunnen vervangen”, zegt de woordvoerder van Broadcast Partners.

RTV Drenthe zendt uit via zendmast RTV Noord.
RTV Drenthe gaat tijdelijk uitzenden via de zendmast van RTVNoord.
De uitzendingen van de omroep zijn te volgen via de gebruikelijk frequentie 90.8 MHz.

Rapport: chaos op zendmasten.
De eigenaar van de gisteren ingestorte zendmast in Hoogersmilde, Alticom, heeft in 2007 gewaarschuwd dat de situatie op de masten onveilig was.
Er waren "reële veiligheidsrisico's" doordat er veel partijen op de toren werkten en zendantennes moeilijk van mastconstructie waren te onderscheiden.
Met de ruim 30 communicatietorens in ons land is het net zo als met de trein: Prorail beheert de stations en het spoor, NS, Veolia, Synthus en alle andere vervoerders rijden er met de treinen overheen.
Zo is het ook met torens zoals in Hoogersmilde.
Het dikke betonnen gedeelte, het deel dat nog overeind staat, is van Alticom en staat op een terrein van KPN, de vroegere eigenaar van de toren.
De grote stalen spriet die na de brand is geknakt, is van NOVEC, een bedrijf onder de vleugels valt van moederbedrijf TenneT dat ook de hoogspanningsmasten in ons land beheert.

Huren

Tal van bedrijven kunnen ruimte huren in de toren en de stalen antennemast. Zo worden de publieke zenders Radio 1 tot en met 4 en flink wat commerciële omroepen zoals Sky radio, Slam FM, Q Music en vele andere stations.

Op zo'n toren zitten nog veel meer klanten. Denk aan mobiele telecomaanbieders, dataverkeer, semafoonnetwerken en de regionale omroepen.

Onderscheiden

Al in 2007 maakt Alticom zich zorgen over de veiligheid op de torens. In het document 'Veilig werken op Hoog niveau', waar de NOS de hand op wist te leggen, staat "dat nog altijd niet kan worden vastgesteld of werkzaamheden veilig plaatsvinden".

De samensteller schrijft over de hoeveelheid verschillende bedrijven die vanwege onderhoud toegang moeten hebben tot de zendmasten. Het rapport spreekt over "valgevaar" en "elektrocutie".

Ook zouden er veiligheidsrisico's zijn, omdat zendantennes soms niet te onderscheiden zijn van mastconstructies en er sprake is van zendapparatuur met hoge vermogens, wat tot "elektrocutie- en verbrandingsggevaar" leidt.

Stalen deuren

Alticom zegt toezicht te houden wie er wanneer op de toren moet zijn voor onderhoud of het plaatsen van installaties. Maar uit het stuk blijkt ook hoe ingewikkeld dit is. Want klanten en opdrachtgevers werken weer met aannemers en onderaannemers, waarvan de monteurs regelmatig hoog boven het maaiveld moeten sleutelen.

"Nog te vaak wordt Alticom verrast door onaangemelde werkzaamheden die soms gelijktijdig plaatsvinden op dezelfde locaties", staat in het rapport.

Neem de situatie van de publieke zenders. Het zenderpark wordt beheerd door Broadcast Partners, een bedrijf dat ook vele commerciële stations als klant heeft. De fysieke zenders staan op diverse etages in het betonnen deel van toren. Dikke antennekabels lopen door de metalen spriet naar de verschillende antenneposities in de mast. Om daar te komen zit in de metalen spriet een personeelslift waar je net met z'n tweeën in kunt staan. Ook in Hoogersmilde zat zo'n lift om monteurs en apparatuur omhoog te brengen.

De torens zijn in principe onbemand en worden op afstand bediend, onder meer vanuit het Omroep Bewakings Centrum in Hilversum.

Warm

De vraag is hoe het komt dat uitgerekend op dezelfde dag in de twee belangrijkste torens van ons land brand kan ontstaan. Immers, zowel de toren van Hoogersmilde als de Gerbrandytoren in IJsselstein ('Lopik' in de volksmond) staan al meer dan 60 jaar vrijwel probleemloos in weer en wind, donder en bliksem trotserend.

Raadplegen van de toegangsadministratie zal mogelijk uitwijzen of in de torens onlangs nog apparatuur is bijgeplaatst of aanpassingen hebben plaatsgevonden. Vanwege de hoge vermogens worden zenders warm en kan er ook in de stalen mast warmte ontstaan.

Het is nog niet duidelijk wat precies de oorzaak was van de twee branden.

Geen reactie

Het is onduidelijk wat voor maatregelen Alticon heeft genomen na het rapport. Alticon wil vandaag niet reageren op het rapport en verwijst door naar TenneT. Dat bedrijf is niet beschikbaar voor een reactie.

De schrijver van het rapport zegt dat "het noodzakelijk is hiervoor tegenmaatregelen te treffen", maar meent ook dat "de primaire afweging van risico's en tegenmaatregelen bij de partij ligt die de werkzaamheden uitvoert".

Buurtbewoners bij zendmast nog niet terug
De bewoners van de boerderij nabij de ingestorte zendmast in Hoogersmilde (Drenthe) mogen nog niet naar huis.
Het gebied waarin de boerderij zich bevindt is nog te onveilig.
Dit meldde een woordvoerder van de brandweer zaterdag.
Vrijdag werd de zendmast door brand getroffen.
Het bovenste gedeelte brak door de brand af.
De bluswerkzaamheden werden rond middernacht beëindigd.
Zodra het gebied rondom de toren veilig wordt bevonden, beginnen de technische onderzoeken, aldus de woordvoerder.

Trefwoorden: hoogersmilde 200 mast toren brand de betonnen hoogte tvtoren 300 brandweer regionale omroepen ondervinden uitzenden drenthe publieke radiozenders radio 1 2 zendmast commerciële schade brak stations rtv vrijdag stalen constructie filmpje het oorzaak zendmasten eigenaar branden woordvoerder novec broadcast partners zenders alticom torens spriet werkzaamheden rapport<< Terug