Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
1901

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Ster van Twente punt 27 Dec 2007 07:50
Etherpiraat Ster van Twente vroegtijdig gedoofd.
Door Marjon Kok en Corine van Zuthem


RIETMOLEN - Diepe teleurstelling na gedwongen stop marathonuitzending.


De radiofrequentie 97.00 MHz is alweer bezet. Waar koud twee dagen de razendpopulaire illegale radiozender De Ster van Twente was te vinden, zendt nu radio Tropicana uit Ambt Delden uit. "Jaloers? Welnee", zegt een van de mannen achter radio Ster van Twente. "We gunnen het Tropicana van harte. Al had op die frequentie natuurlijk de Ster van Twente moeten zitten", klinkt het moe, hees en treurig.

Zestien jaar lang is de illegale radiozender De Ster van Twente van kerstavond tot nieuwjaarsdag in de lucht met non-stop Nederlandstalige muziek. Gistermorgen kwam aan de marathonuitzending voortijdig een einde. Toen werden de etherpiraten gesommeerd onmiddellijk te stoppen met de illegale uitzending en de zendmast en de feesttent af te breken. "Als we dat niet hadden gedaan, was alles in beslag genomen", aldus de zendamateur die niet met zijn naam in de krant wil.

De voortekenen waren al niet zo best. Maandagmiddag nog meldde radio De Ster van Twente dat er een einde zou komen aan de traditie, waar duizenden liefhebbers van Nederlandstalige muziek rond Haaksbergen ieder jaar veel plezier aan beleven. De zendmast stond al, maar de druk van politie en het Agentschap Telecom werd zo groot dat de etherpiraten het niet aandurfden. De beslissing om geen boete te riskeren was nog niet genomen of radio Ster van Twente kreeg zoveel bijval dat ze alsnog de ether in ging. "Iedereen was zo teleurgesteld. We hebben de tent toch opgebouwd. We hebben ons gewoon een beetje laten ompraten."

In minder dan geen tijd sprak het nieuws zich rond dat de radiozender op 97.00 MHz te vinden was. Op kerstavond was het gezellig druk in de feesttent op de geheime locatie net buiten het kerkdorp Rietmolen.

Op eerste kerstdag was de politie kind aan huis bij De Ster van Twente. "Drie keer zijn ze langs geweest. Maar 's avonds hebben ze ons gewoon laten doorgaan."

Eerste kerstdag was het dan ook 's avonds groot feest in Rietmolen. Vermoedelijk tussen de twee- en drieduizend mensen wisten de weg blindelings te vinden naar de zendlocatie die voor de politie en de controledienst geheim had moeten blijven. Vanuit Haaksbergen, Hengevelde en Neede reden lokale taxibedrijven met touringcars vol jongeren naar Rietmolen. "Wij hadden drie grote bussen ingezet en twee iets kleinere", zegt Raymond ter Doest van het gelijknamige taxibedrijf uit Hengevelde. "Dat doen wij al jaren. Daar houd je gewoon rekening mee: op eerste kerstdag wil iedereen naar de Ster van Twente. Dat heeft geen reclame nodig."

"Het was verschrikkelijk druk in de tent", vertelt de dienstdoende zendamateur. Hij verzorgde de uitzending tot acht uur 's avonds, en bleef daarna tot vijf uur 's morgens in touw om alles in goede banen te leiden. "Ze hingen er met de benen uit. Dat overviel ons zelf ook wel een beetje", bekent hij. Op een gegeven moment konden er niet nog meer mensen bij. "Toen heb ik de taxibedrijven gevraagd of ze alsjeblieft weer wat mensen konden ophalen. Anders was het niet goed gegaan."

Veiligheid, zegt de zendamateur, gaat voor alles. "We houden ons heel precies aan alle regels. Mocht er wat gebeuren, dan zijn wij namelijk ontzettend de klos. Dat realiseren wij ons maar al te goed. We voldoen eigenlijk aan alle regels, we hebben alleen geen vergunning..."

Gistermorgen ging de stekker eruit, toch nog eerder dan verwacht. "Ik lag net in bed toen mijn kameraden belden dat ik terug moest komen. Er was werk aan de winkel: de boel moest worden afgebroken." De teleurstelling was groot. "Een supertegenvaller. Hier hebben we maandenlang naar toe geleefd. En nu is het afgelopen."

Hoewel er gistermorgen niets in beslag werd genomen en er niemand is opgepakt, maakt de woordvoerder van radio De Ster van Twente zich toch zorgen. "Er zijn wel vijf namen genoteerd, van de mensen die er op dat moment waren. Wat de politie daar mee gaat doen moeten we nog afwachten."

Bron © Tubantia

Trefwoorden: ster twente illegale radiozender radio zendamateur rietmolen kerstdag 's avonds<< Terug