Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
1546

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel piraat verhuist voor 100%NL punt 23 Aug 2006 11:38
De Arnhemse piraat ‘Holland FM’ verhuist nu donderdag van de 87.5 naar de 105.5 FM.

Daarmee komt er een einde aan de kortstondige oorlog tussen het landelijke legale radiostation 100%NL en de Arnhemse radiopiraat. Afgelopen week kreeg 100%NL klachten binnen van luisteraars uit Arnhem, die het radiostation niet goed meer konden ontvangen.


Muziek van Lange Frans en Baas B werd vervangen door de hits van Jantje Smit. Er werd contact opgenomen met de Arnhemse piraat om te vragen of de zender een andere frequentie wilde opzoeken.

Aanvankelijk leek de piraat daarmee in te stemmen en er werd afgesproken dat afgelopen zaterdagmiddag de zender niet langer van de 87.5 gebruik zou maken. Toen zaterdagavond het station nog altijd in de lucht was op die frequentie, is er nogmaals contact opgenomen. Ditmaal kreeg 100%NL te horen dat de piraat niet zou verkassen omdat ie al 18 jaar van de frequentie gebruik maakte. En als 100%NL Agentschap Telecom zou inschakelen, dan zou er een 5 Kilowatt-zender worden aangezet op de 87.8, die 100%NL in heel Arnhem van de FM-band zou drukken.

100%NL nam het dreigement zeer serieus, temeer omdat de exploitant van ‘Holland FM’ veel vaker uit de lucht is gehaald en kennelijk niet onder de indruk is geraakt van bezoekjes van Agentschap Telecom. Maar in plaats van de piraat dan maar met rust te laten en de storingen op haar signaal in Arnhem voor lief te nemen, besloot 100%NL met een juridisch tegenoffensief te komen. Illegaal zenden is immers, naast een misdrijf, ook een economisch delict. En dit houdt in dat een radiopiraat die een legaal station uit de ether drukt, kan worden veroordeeld tot het betalen van de schade die de legale zender lijdt. In dat geval heb je ’t over aanzienlijk hogere bedragen dan de standaard-boetes van Agentschap Telecom die aan clandestiene zenders worden opgelegd. In het geval van 100%NL werd de schade die het station zou lijden, mocht haar frequentie in Arnhem gestoord blijven worden, berekend op zo’n 200.000 euro. Illegaal zenden wordt zo wel een hele dure hobby.

Nadat het zaterdagavond 100%NL duidelijk was geworden dat haar illegale Arnhemse collega niet van plan was de storingen op te heffen en zelfs moedwillig te verergeren, is er overleg geweest tussen 100%NL, haar advocaten en Agentschap Telecom.

De piraat werd uitgepeild, en een kort geding met een forse claim tegen de piraat werd daarbij al in de juridische steigers gezet. Nog deze week zou bij de woning in de Arnhemse wijk Klarendal waar de antenne staat, de dagvaarding voor de civiele procedure worden bezorgd.

Het zou voor het eerst zijn geweest dat een radiopiraat civielrechtelijk zou worden aangepakt door een legaal station. Maar volgens juristen is de kans dat het radiostation de strijd tegen de piraat zou verliezen, vrijwel uitgesloten. 100%NL kan immers met technische rapporten aantonen dat haar Arnhemse frequentie wordt gestoord en dat het station daarvan schade ondervindt.

Echter, in een allerlaatste poging om de escalatie te voorkomen, is maandag en dinsdag namens 100%NL en haar zenderexploitant Broadcast Partners toch weer contact opgenomen met de Arnhemse piraat. Ditmaal bleek ‘Holland FM’ wel bevattelijk voor de argumenten.

En sinds gisteravond worden op de 87.5 FM in Arnhem spots uitgezonden, waarin wordt aangekondigd dat de radiopiraat vanavond verhuist naar de 105.5 Mhz. De zender op de 87.5 zal nog tot donderdagavond 6 uur in de lucht zijn.

In een reactie zegt 100%NL-eigenaar Herbert Visser blij te zijn met deze oplossing. ‘Als wij geen last hebben van Holland FM, dan heeft Holland FM geen last van ons. Ik gun iedereen een plekje in de ether, zolang onze frequenties daarbij maar niet worden gestoord. En dat was de afgelopen periode wel het geval. Nu de Arnhemse piraat duidelijk aangeeft dat hij de 87.5 gaat verlaten, zien we maar door de vingers dat onze luisteraars in Arnhem nog tot donderdagavond 6 uur hinder kunnen blijven ondervinden. We hebben onze reeds vergevorderde plannen om de piraat in een kort geding voor de rechter te slepen en van hem 200.000 euro te eisen, in de ijskast gezet. Omdat Agentschap Telecom na de aanvankelijke weigering van de Arnhemse piraat om medewerking te verlenen wel degelijk door ons van de situatie op de hoogte is gesteld, schat ik zo in dat ‘Holland FM’ mogelijk nog een bezoekje staat te wachten. Maar wat 100%NL betreft is de kous nu af en gaan we geen verdere actie meer ondernemen tegen ‘Holland FM’, aldus Visser.

Of ‘Holland FM’ voortaan ongestoord kan uitzenden op de 105.5 is echter nog maar de vraag. De lokale omroep van het pal naast Arnhem gelegen Duiven en Westervoort, Liemers FM, zendt uit op de 105.2 Mhz. En op zo’n 20 kilometer afstand zit de lokale omroep van Didam en ’s Heerenberg, Radio Optimaal, die uitzendt op de 105.6 Mhz.

De lokale omroep van Arnhem zelf is in de ether te ontvangen op de 105.9 Mhz. Het is de vraag of deze lokale zenders blij zullen zijn met de komst van de beruchte Arnhemse radiopiraat in hun midden.

Herbert Visser van 100%NL heeft nog wel een tip: ‘voor een piraat die een beetje weet hoe hij met techniek om moet gaan, is er op de FM-band nog wel plek zonder dat dit storingen oplevert. Je moet daarbij echter wel echt investeren in je FM-zender. Je zendvermogen moet niet al te hoog zijn, en je moet de frequentiezwaai van je zender intomen. Dat laatste is het grootste probleem bij ‘Holland FM’ die veel te breed aan de band zit en daarmee de 87.8 FM van 100%NL in Arnhem deels wegdrukt. Bezoekjes van Agentschap Telecom zijn niet uit te sluiten, maar als een illegale zender er heel goed voor zorgt dat ie geen enkele legale zender stoort, dan is de kans dat ie civielrechtelijk financieel wordt uitgekleed, niet zo heel erg groot’.

Trefwoorden: arnhemse piraat ‘holland fm’ 875 1055 fm legale radiostation 100%nl radiopiraat arnhem contact opgenomen zender frequentie station lucht ie agentschap telecom storingen ether schade gestoord mhz visser omroep<< Terug