Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
1489

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Piraat Gooitzen de Haan (De stille genieter) wil s punt 07 Apr 2006 11:14
Harkema - Het wordt de hoogste tijd dat Nederlandstalige artiesten wat terug doen voor de piraten die hen hebben groot gemaakt, vindt Gooitzen de Haan uit Harkema. De Haan, bekend van piratenzender de Stille Genieter , wil met hulp van de sterren een fonds oprichten voor noodlijdende piraten.

Ietwat beteuterd staart de Haan naar de cd's op de wandrekken in zijn platenzaak aan de Dwerssingel. Jannes , Marianne Weber , Lucas & Gea en Jan Smit: Stuk voor stuk artiesten die volgens de Haan hun roem hebben te danken hebben aan de zendamateurs. ,,Dat sizze ze ek yn de media, mar it bliuwt by wurden. Marianne weber hat de earm om my hinne op ien fan de dvd's, mar wat dogge se eins foar us?''

Het Agentschap Telecom controleert de laatste jaren veel intensiever , weet de Haan uit eigen ervaring. Bovendien zijn de boetes voor piraten steeds hoger geworden. ,,Se meitsje us kapot. We ha sa lang fochten , mar no fersupe wy.'' Twee weken geleden luidde hij per brief de noodklok bij artiesten bureau Lukassen Produkties in Nijmegen , waar onder anderen Jannes en Jan Smit onder contract staan.

Uit het fonds zouden piraten compensatie moeten krijgen voor boetes , in beslag genomen apparatuur en de kosten voor de rechtsbijstand. Om alvast een bodem te leggen , wil de Haan het liefst samen met andere piraten een benefietconcert organiseren met de zangers en zangeressen van het levenslied.

De artiesten kunnen volgens hem best vaker tegen een veel lager tarief meewerken op piraten-festivals. ,,Wat sy fertsjinje mei in heal oerke sjongen , der moattte wy moannen foar wurkje.''
Voor een optreden van een half uur van Jan Smit,
moet bijvoorbeeld al zo'n €8000 worden neergeteld, aldus de Haan. ,,Dat is foar us feesten net mear te beteljen. Ik ferwachtsje in hantrekken.''

Zelf is de Haan - meer dan dertig jaar piraatn - al enkele jaren verwikkeld in een kostbaar juridisch gevecht met het Agentschap Telecom. Zou hij weer beginnen met uitzenden dan kan de Haan rekenen op een dwangsom van €4500.
Hij hoopt dat andere piraten op zijn plannen reageren , zodat snel een stichting kan worden opgericht met een eigen bestuur.

Directeur Leon Lukassen van het gelijknamige artiestenbureau denkt dat de betrokken artiesten in zijn stal wel oren hebben naar de plannen.
,,Je werkt dan wel mee aan iets dat in feite niet mag , maar ik denk dat ze daar maling aan zullen hebben. Juist omdat ze zo vaak door de piraten zijn gedraaid , zullen ze een tegenprestatie niet meer dan redelijk vinden. Ik wil me er sterk voor maken''

Het krantenknipsel uit de Leeuwarder Courant is hier te vinden.

Trefwoorden: artiesten piraten haan jan mar foar<< Terug